Tripp trapp träd – spel, barnkanalen, förskola, höst, app, fågel, svt

by djungelapa
0 comment
Children Apps

Visst lever vi i en värld där utbudet av material för att stimulera och hålla våra barn sysselsatta tycks enormt? Hur kan man som vuxen välja vad barnen ska titta på? Tripp Trapp Träd från SVT är ett av många pedagogiska läromedel framtagna inte bara för att underhålla utan främst som läromedel för barnen. Vi tittar lite närmre på vad detta är.

Kort om Tripp Trapp Träd

Vad det ärEtt digitalt verktyg och pedagogiskt läromedel för förskolan
Vad består det avFilmer, app, handledning för pedagoger
Pedagogiskt syfteFrämja barns engagemang och lust att lära 
Vart det hittasPå SVT play och UR play
Säsonger7
Ålder3-5 år

Sveriges television (SVT) – kanaler för alla

SVT har som uppdrag att bedriva TV för allmänhetens bästa. Det är public service med andra ord. Där ska spridas reklamfri, opartisk och saklig information utan vinst- eller politiskt intresse. SVT har fem kanaler som är gratis och tillgängliga för i princip alla med en TV-mottagare i Sverige. Kanalerna är: 

  • SVT1 – huvudkanalen som visar främst evenemang, drama, nöje och nyheter 
  • SVT2 – information och sport, nyheter och dokumentärer
  • SVT Barn – före detta Barnkanalen
  • SVT24 – visar repriser och sport under natten 
  • Kunskapskanalen – främst folkbildande program i samarbete med UR

Barnkanalen, eller SVT barn som den heter nuförtiden, har både underhållande och lärorika program för barn. En del av dem är även producerade av UR. De riktar sig mot de tre åldersgrupperna 3-6 år, 7-11 år och 12-15 år.

Vad är UR play?

Utbildningsradion (UR) är också public service och har i uppdrag att skapa programverksamhet inom utbildningsområdet för allmänhetens bästa. Där produceras dokumentärer, föreläsningar och annan information som levereras på ett underhållande sätt, anpassat för olika åldrar. Några program som finns på UR play är:

  • Sverige forskar 
  • Coolaste kojan
  • Leva tills jag dör 
  • Vår enda jord

Tack vare public service görs program som annars inte skulle ha producerats. Till exempel så är barnprogram och nyheter på olika språk och med teckenspråk jätteviktigt för dem som behöver det. Antalet tittare är dock inte tillräckligt många för att det skulle ha varit lönsamt att producera utifrån marknadsprinciper.

Tripp, Trapp, Träd – att lyssna, förstå och lära

Vanliga barnprogram, som är gjorda för att vara fängslande, bombarderar barnen med färger, ljud, händelser och intryck. Det är underhållande förstås men ger mycket lite utrymme för barnets egen fantasi att ta plats. Forskning visar att ju mindre yttre stimulans barn får desto mer kreativa blir de. 

I Tripp, Trapp, Träd är det istället samma handling i varje avsnitt och mycket upprepningar. Där ges verkligen utrymme för påhittighet. Till exempel inleds programmen alltid med att ekollonen Tripp och Trapp faller ner från Träd och står inför utmaningen att ta sig över en sjö. De tokiga sätt de tar sig över varierar dock varje gång.


Varje säsong har även ett speciellt tema. I säsong 3 är det till exempel maträtter som står i fokus. När ekollonen tagit sig över sjön och hamnat hos Benrangel (skådespelaren Figge Norling) säger han då, i varje avsnitt, att han vill göra en specifik maträtt men att han inte vet hur. Då börjar processen att ta reda på hur det ska gå till, och barnen får följa med.

Program och app med pedagogiska syften

Forskare, pedagoger och förskolebarn har varit med i framtagandet av programmen och den tillhörande applikationen Tripp, Trapp, Träd. Kunskap inom informations- och kommunikationsteknologi (IKT) för pedagoger blir allt viktigare i dagens skolmiljöer. Det finns ett gediget handledningsmaterial för dessa att ta del av i samband med användandet.

De pedagogiska syftena med det digitala verktyget är bland annat:

  • Att väcka nyfikenhet och fantasi med lek och lärande
  • Att stimulera lyssnande och kommunikation
  • Fläta samman lek och lärande
  • Uppmuntra till rörelse och motorisk träning

Tripp, Trapp, Träd – spel i appen

I Tripp, Trapp, Träds app som funkar bäst på en lärplatta, möts barnen av samma karaktärer som i programmen. Utöver fågeln i holken, kråkan och råttan är även hermelinen Härm-Elin där och man kan få henne att dansa. Barnen kan utforska tiden och årstider med klockor och väder. De kan se hur trädet tappar sina löv på hösten och blir grönt och frodigt till sommaren. 

Det är mer av ett verktyg än ett spel, där barnen kan utforska saker. Avsiktligen har inga tävlingsmoment inkluderats i appen. Detta för att hålla lust och kreativitet flödande. Det tål att tänkas på att det finns den här sortens material för barn idag som ett alternativ till överstimulerande tecknade barnprogram.

Relaterade inlägg