Hur kommer ChatGPT och AI förändra sättet vi spelar online? 

by djungelapa
0 comment

ChatGPT och andra typer av AI blir en allt större del av människors vardag. De har blivit verktyg som kan användas på alla möjliga sätt och i en rad olika sammanhang. I och med att spelbranschen ofta ligger i framkant när det kommer till teknisk utveckling är det inte särskilt förvånande att ChatGPT och AI med stor sannolikhet kommer att förändra sättet vi spelar online. 

Den tekniska utvecklingen rör sig framåt i en rasande takt. Att jämföra början av 2000-talets teknik med dagens kan nästan kännas som att jämföra två vitt skilda världar. Samma sak gäller spelens värld. Spel kommer i dag i en mängd olika skepnader, från sportspel på TV:n och Casumo online till skräckäventyr med VR-glasögon och battle royale-spel med miljontals deltagare.  

Spelbranschen har aldrig varit rädd för att omfamna nya teknologiska framsteg. AI, alltså artificiell intelligens, har varit en integrerad del av spel både offline och online under flera år. I takt med att AI-programmen blir allt smartare ökar användningsområdena. Världar kan byggas, information samlas in och datorstyrda spelkaraktärer går snart inte att urskilja från de människostyrda. 

Det kanske allra mest populära AI-programmet för tillfället är ChatGPT. Programmet har väkt debatt, blivit ett nyttigt verktyg och skrämt många teknikforskare med sin kunskap och förmåga att härma det mänskliga sättet att skriva på. ChatGPT är långt ifrån okontroversiellt och det är därför på sin plats ta reda på vad det och andra AI-program kan göra för att påverka onlinespelandets framtid. 

ChatGPT – verktyg eller otyg? 

ChatGPT och dess användningsområden har snabbt gått och blivit ett hett debatterat ämne de senaste månaderna. Tjänsten är en chattrobot – även kallad virtuell assisten – som utifrån frågor och instruktioner kan producera mängder av text. Du kan chatta med programmet eller be det skriva en faktatext åt dig om valfritt ämne. Sanningshalten i den fakta som presenteras kan dock variera och det är viktigt att dubbelkolla den information som ChatGPT delar med sig av. 

Textskapande program är inget nytt, men det som får ChatGPT att sticka ut är dess förmåga att skriva på ett människoliknande sätt. Den artificiella intelligensen gör chattroboten till ett användbart verktyg som kan användas i en mängd olika sammanhang. I vissa fall har den dock visat sig kunna vara ett riktigt otyg, särskilt för lärare. Elever använder sig nämligen av ChatGPT för att skriva skoluppgifter och uppsatser

Även om det finns mycket som man bör vara vaksam över när det kommer till ChatGPT ska man för den sakens skull inte glömma bort dess fördelar. Det går att använda inom en uppsjö av områden och spelbranschen är inget undantag. Det är dags att utforska hur ChatGPT kan användas i för att förändra sättet vi spelar online. 

Skapa nytt innehåll 

Spelande är ett strålande sätt att minska stressen när man är hemma. Att koppla av med ett onlinespel kan vara precis vad man behöver efter en slitsam dag. Om du har spelat ett onlinespel tillräckligt länge kan det dock hända att du börjar tröttna på banorna i spelet. Du har spelet dem så många gånger att det börjar bli enformigt. I en spelutvecklares perspektiv uppstår då en stor risk i och med att du då kanske väljer att börja spela ett annat spel med banor som du inte har utforskat lika mycket. 

Här kan ChatGPT bli ett strålande verktyg för spelutvecklarna. Med rätt instruktioner är det långt ifrån omöjligt att programmet kan börja skapa helt nya banor eller till och med nya spellägen från scratch. ChatGPT blir då ett kostnadseffektivt sätt för utvecklarna att producera mer innehåll samtidigt som de behåller spelare på sina servrar. 

Tips och trix 

Dagens onlinespel, som Fortnite, Call of Duty: Warzone och FIFA, har hängivna skaror av fans. Många av dem har lagt så mycket tid på dessa spel att de känner till varenda liten detalj i upplevelsen. Möter du någon av dessa spelare i en match blir det snabbt frustrerande. Det är svårt att matcha någon som har en så pass ingående förståelse för hur spelet fungerar. 

Med hjälp av ChatGPT kan du dock knappa in en bit av avståndet till dessa experter. Det är bara att börja chatta med programmet och be det ge dig tips. Oavsett om det handlar om vilken formation som är bäst i FIFA eller vad du bör göra i början av en match i Fortnite är det mycket troligt att ChatGPT kommer att bidra med många råd som gör dig till en bättre spelare. 

Du kan även få tips i form av andra spel som du skulle kunna tänkas gilla. Skriv bara in de spel du redan tycker om i ChatGPT och be chattroboten presentera spel som påminner om det du gillar. I och med att det är just en chatt kan du sedan ställa frågor till ChatGPT om varför du skulle gilla just de spel som den har föreslagit. 

AI – en viktig del i onlinespelens utveckling 

Det är inte bara ChatGPT som redan är eller snart kommer att vara en del av onlinespelens utveckling. Olika typer av artificiell används i dag inom en mängd olika delar av spelutveckling. AI är snart en lika naturlig del i en spelutvecklares verktygslåda som kodning och designprogram. Mycket talar för att det bara kommer bli viktigare i takt med att den artificiella intelligensen blir smartare. Nedan följer ett par områden där AI kan användas i och runt onlinespel. 

Smartare NPC:s 

NPC är en förkortning av non-player character och är helt enkelt de karaktärer i ett spel som styrs av datorn och inte av andra spelare. Med hjälp av AI kan spelutvecklarna förhöja spelupplevelsen för dig som spelar online genom att göra dessa karaktärer mer verklighetstrogna. Spelet blir mer utmanande och oförutsägbart om alla deltagare, även de datorstyrda, beter sig mänskligt. 

Insamling av data 

Med hjälp av artificiell intelligens kan spelutvecklarna samla in data och information om spelarnas vanor och beteenden när de spelar online. Genom att kartlägga och analysera hur mycket folk spelar, när de börjar, varför de fortsätter eller när de slutar kan utvecklarna skräddarsy upplevelsen efter spelarnas viljor och behov. AI gör detta arbete väldigt mycket smidigare.  

Relaterade inlägg