Amela Kalac – allt vi vet 

by djungelapa
0 comment
MISSINGG

Den 14 februari 2022 anmäldes Amela Kalac som försvunnen i Grästorp. En månad senare blev hennes kropp hittad i sjön Nossan efter flera veckors idogt sökande. Till en början misstänktes Kalac ha blivit mördad. Men enligt en obduktion berodde hennes död på drunkning, och det fanns inga tecken på att hon hade utsatts för brott över huvud taget. 

Snabbfakta om Amela Kalac: 

NamnAmela Kalac
Ålder24 år vid tiden för sin bortgång. 
FamiljMamma, två systrar och en lillebror. 
YrkeJobbade inom vård och omsorg i Grästorps kommun. 

Amela Kalac, bakgrund 

Amela Kalac hade varit i Sverige i sju år innan hon gick bort. Under våren 2021 medverkade hon i en intervju i SVT tillsammans med sina två systrar där hon berättade om familjens kamp för att hindra utvisning från Sverige. Systrarna hade då lärt sig svenska och utbildat sig inom vård och omsorg. 

Efter sju år hade de fått avslag från Migrationsdomstolen på sin ansökan om uppehållstillstånd. I intervjun berättar syskonen att de hade hoppats på att deras ärende skulle öppnas på nytt på grund av ömmande omständigheter. Dessa omständighet var bland annat att deras mamma var allvarligt psykiskt sjuk efter trauman hon hade upplevt i hemlandet, och att deras yngre bror var deprimerad. 

Amela Kalac var, vid tiden hon gick bort, i ett förhållande med pojkvännen Haris Jusovic. Hon hade ett konto på Instagram. 

Amela Kalac – försvinnandet

Amela Kalac anmäldes försvunnen den 14 februari år 2022. Efter försvinnandet drogs en stor sökinsats igång, med hjälp av både polis och Missing People. En tråd på Flashback skapades snabbt. I ett tidigt skede misstänktes Kalac vara utsatt för brott och en man häktades misstänkt för människorov. Mannen ska ha varit den som sist såg Amela Kalac vid liv, och som även anmälde henne försvunnen. 

Den 5 mars hittades Amela Kalacs kropp i ån Nossan. Den 14 mars meddelades att mannen var släppt på fri fot och att han inte längre var misstänkt för mordet. Det fanns inga tecken på yttre våld och inga bevis för att hon hade utsatts för brott när man undersökte dödsorsaken. I mars 2022 hölls det en begravning, eller närmare bestämt en minnesstund, på Grästorps torg till Amelas ära. Viktiga datum för Amela Kalacs försvinnande: 

  • 14 februari: Amela Kalac anmäls försvunnen. 
  • 5 mars: Amela Kalacs kropp hittas i ån Nossan. 
  • 14 mars: den tidigare häktade mannen är inte längre misstänkt för mordet.

Relaterade inlägg