Anders Glenmark – ett skånskt musikgeni

by djungelapa
0 comment

Som en tredjedel av GES har Anders Glenmark kommit att bli ett välkänt ansikte för svenskarna. Det många inte tänker på är att GES bara är en liten del av Anders Glenmarks musikaliska gärning. Men hur kommer det sig att Anders Glenmark haltar? Och varför blev egentligen Anders Glenmark sjuk?

Några korta fakta om Anders Glenmark

NamnAnders Glenmark 
YrkeMusiker och producent 
BandGlenmarks, Gemini och GES
År som aktiv1972 – 

Anders Glenmark – född i en musikfamilj mitt i den skånska myllan

År 1953 föddes Anders Glenmark i skånska Tomelilla som bror till sångerskan Karin Glenmark och brorson till den välkände Bruno Glenmark. Bruno och hans fru Ann-Louise Hansson såg tidigt syskonen Glenmarks potential och startade en vokalgrupp med Anders och Karin under 70-talet. Gruppen, som kom att kallas Glenmarks, fick sin första hit 1972 med låten Gammaldags musik. Utöver denna sång skapade sig gruppen även ett namn genom att delta i Melodifestivalen. Tre gånger ställde sig Glenmarks tillsammans på melodifestivalens scen innan medlemmarna gick vidare med andra projekt.

Anders och hans syster Karin fortsatte dock att musicera ihop och 1984 intog de återigen melodifestivalen ihop. Då med låten Kall som is som slutade som fyra i tävlingen. Syskonen var även en del i den kör som sjöng i Björn och Bennys musikal Chess. Tillsammans utgjorde Anders Glenmark och Karin Glenmark en popduo som kallade sig Gemini. 

Deras debutalbum kom 1985 och var till stora delar skrivet av tidigare nämnda Björn och Benny. Denna första skiva blev ingen större succé men för gruppens andra album gick bättre. På denna andra skiva fanns låten Mio min Mio med – en låt som Björn och Benny skrivit till filmatiseringen av Astrid Lindgrens kända barnbok med samma namn och en av de vackrare Anders Glenmark/Gemini-sångerna. Denna låt blev en storfavorit som gick rakt in på Svensktoppens förstaplats.

Anders Glenmark och Orup nådde nästa ända fram med ”Upp över mina öron”

Att snubbla på målsnöret är aldrig roligt och detta fick Anders Glenmark erfara ihop med Orup under Melodifestivalen 1989. Med bidraget Upp över mina öron nådde duon en andraplats. Detta blev sista svängen på Melodifestivalens stora scen för Glenmark. Några år senare återvände Glenmark som låtskrivare men några fler scenframträdande blev det inte. 

Orup och Glenmark var däremot inte färdiga med varandra. Tillsammans med Niklas Strömstedt bildade de gruppen GES. Gruppens debutalbum kom att bli mycket populärt under mitten av 90-talet och många av låtarna från den skivan skulle komma att leva kvar som klassiker under flera decennier. 

Några av spåren som blev ytterst omtyckta var:

  • En jävel på kärlek
  • Hon är min
  • Stanna världen en stund

Tillsammans med sina kollegor i GES skrev och framförde Anders Glenmark låten När vi gräver guld i USA som blev den officiella svenska låten för fotbolls VM -94. När det svenska landslaget kom hem som bronshjältar fick GES vara en del av det stora firandet i Rålambshovsparken. Vid denna tid stod det även klart vilken skicklig producent Anders Glenmark kommit att bli. Förutom eget material producerade Glenmark även andra artister under 90-talet. Bland annat var skivan ”En blekt blondins hjärta” med Eva Dahlgren Anders Glenmarks verk.

Efter en operation blev Anders Glenmark sjuk

2016 släppte Anders Glenmark ”Vackrare” men sedan gick det utför med hälsan. Glenmark drabbades av tillståndet kavernom. Glenmark fick då så svåra smärtor, orsakade av sin sjukdom, att han till slut gick med på en omfattande operation trots att den innebar stora risker. En av riskerna var att bli förlamad och dessvärre råkade Anders Glenmark ut för detta. 

Läkarna kom för nära nerver under operationen och när Glenmark vaknade från narkosen hade han ingen känsel i högra delen av kroppen. Hemma hade Anders Glenmark fru och barn och ett liv som förlamad var inget han tänkte gå med på. Istället valde han att kämpa sitt yttersta för att få kroppen att fungera igen.

Anders Glenmark fick lära sig allt från grunden igen. I intervjuer har Glenmark berättat hur han fick träna upp förmågan att gå på nytt men under hela rehabiliteringen hade Anders Glenmark siktet på en sak – att åter ta sig upp på scenen. 2021 var han tillräckligt stark för att återigen uppträda. Att Glenmark bitvis var tvungen att sitta ner på scen under showerna fick det att börja cirkulera rykten om Anders Glenmarks sjukdom och plötsligt gjordes Google-sökningar på ord som ”Anders Glenmark stroke”, ”Anders Glenmark protes” och ”Anders Glenmark haltar”. Då tänkte Anders Glenmark ”låt det komma ut” och berättade ärligt om sina hälsoproblem.

Relaterade inlägg