Dolph Lundgren, Johan Lundgren – vad har de för relation?

by djungelapa
0 comment
STORY

Dolph Lundgren behöver kanske ingen närmare presentation. Musklerna från Spånga har varit en stolthet för svensk exportverksamhet att jämföra med Absolut eller Ikea. Men Dolph är också full av hemligheter – inte minst att han har lika mycket hjärna som muskler. Och när han i sociala medier visade upp sin ”lillebror” Johan Lundgren fick han en storm av reaktioner.

Men var kommer familjen Lundgren från? Hur kommer det sig att alla älskar att hitta nya fakta om Dolph? Det finns ett par förklaringar!

Lundgrens framgångssaga

Dolph Lundgren föddes som Hans Lundgren. Han var dock inte vilken liten Hasse som helst. Hans far Karl-Hugo Johan Lundgren var civilingenjör och officerare och uppväxten i västerorten Spånga var präglad av höga krav och grym pennalism. Dolph Lundgren har själv kallat sin far för en tyrann som misshandlade honom redan när han var så liten som tre år.

Eftersom fadern var högt uppsatt i byråkratin kunde han även omyndigförklara Dolphs mor. Livet för Dolph, liksom för brodern Johan Lundgren och systrarna Annika och Katharina, var hela tiden omgärdat av faderns mörka kontroll.

Liksom många andra svenska kändisar arbetade den unge Dolph som dörrvakt på klassiska nattklubbar som Alexandra’s och Fontainebleau. Pengarna lade Lundgren på sina studier vid KTH – liksom fadern utbildade han sig till civilingenjör, och tog examen med gott betyg år 1983.

Flytten till USA

Därefter följde studier på självaste MIT i USA. Trippen till USA blev inte kortvarig. Dolph lämnade bakom sig inte bara sin far utan sina syskon, brodern Johan Lundgren och systrarna. Än så länge ser vi inte CV:t hos en krallig actionhjälte utan snarare en man av samma typ som hans far – en högutbildad tekniker, med gott renommé och bra ekonomi, redo att leva ett tämligen bekvämt liv i en övre medelklass. En hård människa full av avstånd och kall kontroll.

Men vreden mot fadern drev Lundgren till att arbeta mentalt lika mycket som tekniskt. Inspirerad av sin traumatiska uppväxt började han med kampsport och när han såg chansen att börja jobba i Hollywood tog han den.

Hans lade till sig namnet Dolph och fick en roll som livvakt i Bondfilmen Levande måltavla år 1985. Därefter följde det gigantiska genombrottet som ryske storboxaren Ivan Drago i Rocky IV och resten är historia.

På 80- och 90-talet blev Dolph Lundgren en av världens största actionhjältar. Efter en period lite i skymundan blev hans namn fashionabelt igen och han har fortsatt att synas i storfilmer som Aquaman och The Expendables-serien. 

Snillet Dolph Lundgren

Dolph Lundgren är dock lite annorlunda än de andra actionstjärnorna. Hans uppväxt är inte den typiska ankungesagan vi tänker oss utan snarare en omvänd klassresa – Dolph skulle bli ingenjör, och blev det, men slutade som karatehjälte. På det glada 80-talet och vidare har han dessutom införskaffat sig en redig förmögenhet.

Han har fått sin framgång inte bara på grund av sina talanger och sin karisma utan även för sin intelligens. Att Dolph Lundgren är en smart kille är uppenbart från hans gamla examensbetyg som låg på imponerande 4,2. Men han har också alltid varit snabb på att förstå att den som inte syns inte finns.

Pojkvän, först till Grace Jones, sen till Emma

På 80-talet hade han inga problem med att bli känd som Grace Jones pojkvän – Grace Jones, modellen, artisten och stundtals skådisen, som på den tiden var en av världens mest kontroversiella och utmanande stjärnor. Detta skapade genast en nyfikenhet som gjorde att man fick upp ögonen för Dolph. Och som Ivan Drago, den exotiskt ostoppbara ryska mördarmaskinen, blev han kult på en sekund. Denna kultstämpel har Dolph Lundgren sedan för alltid kunnat leva på.

Även senare i karriären har Dolph Lundgren varit noga med att exponera sig på rätt sätt. Inte minst har Dolph börjat synas och höras mer på svensk mark de senaste åren. Han tackade inte nej till att leda Melodifestivalen, till exempel.

Sommaren 2020 gick han dessutom ut med att han förlovat sig med 24-åriga Emma från Norge som han träffat hemma i Sverige. Det är som att gammal kärlek håller längst (ja, kärleken till Sverige då; det stora glappet på 38 år mellan Emma och Dolph är en annan sak!)

In och lajka Dolph!

Förlovningen mellan Dolph och Emma tillkännagavs på Instagram, vilket inte heller är en slump. Dolph har ett riktigt aktivt liv på sociala medier och det är på plattformar som Instagram som han kan visa upp sitt privatliv bakom kulisserna och särskilt då vart han reser och vad han gör med vänner och familj.

Det är också på Instagram som Johan dök upp. Johan? Jamen Johan Lundgren såklart. Dolphs lillebror. Du visste kanske inte innan att han hade en? Nej, det var inte det lättaste att veta. Men Dolph Lundgren är full av överraskningar och han har hittat sina egna små sätt att alltid hålla oss nyfikna på vad han ska avslöja härnäst. Samtidigt verkar han vara en alldeles odramatisk snubbe. Så funkar en stjärna som är lika stark som smart!

Relaterade inlägg