Janne Josefsson – från Uppdrag granskning till Lets Dance

by djungelapa
0 comment
journalism2

Kanske kommer du främst ihåg Janne Josefsson som den journalist som gick vinnande ur varenda debatt på tv. Eller så minns du honom som en något mer stelbent deltagare i underhållningsprogrammet Lets Dance. Oavsett har de flesta tv-konsumenter idag någon form av relation till den gode Janne Josefsson.

Snabbfakta om Janne Josefsson

Fullständigt namnJan Christer Ragnar Josefsson
Känd frånSVT:s Uppdrag granskning
Ålder70 år (född 27 juni 1952)
Bor iGöteborg

Allting började med Bergsjön

Nåja, det kanske inte var så att Janne Josefsson inledde sin karriär med just reportaget Bergsjön. Men det markerar ändå någon form av start för när allting tog fart för den numera enormt erfarna journalisten. Bergsjön är ett av de så kallade utsatta områdena i Göteborg, och det var i samma område som Josefsson spelade in ett mycket uppmärksammat reportage 1994. År 2019 följde han upp reportaget – och hela programmet (“Josefsson”) finns att se på SVT Play.

Ett urval av Janne Josefssons tv-medverkan:

  • Uppdrag granskning
  • Josefsson
  • Sverige möts
  • Alla mot alla
  • Lets Dance
  • Secret Song Service

Den obekväma stämningen mellan Janne Josefsson och Mona Sahlin

Som du lätt kan se har Janne Josefsson många strängar på sin lyra och är alltså ett mycket välbekant ansikte i svensk media – i många roller. Ett av journalistens mest uppseendeväckande tv-ögonblick var emellertid när han ställdes öga mot öga med politikern Mona Sahlin i programmet “Renées brygga” i TV4. 

Den tidigare ledaren för Socialdemokraterna hade redan innan mötet uttryckt att hon kände “orosmoln” inför att träffa SVT-profilen. Hon hade tydligen både “irriterat sig på honom och tyckt att han gjort väldigt bra grejer”. När samtalet sedan inleddes tog programledaren fram en Toblerone – och Janne Josefsson beskyllde Mona Sahlin för att inte ha varit helt ärlig i samband med den välkända chokladskandalen. Det hettade minst sagt till och det blev oförglömlig tv-historia för alla tittare.

Janne Josefsson i underhållningsprogram på tv

Trots den tydliga kopplingen till SVT genom karriären innebär det inte att Janne Josefsson inte varit i kontakt med andra tv-kanaler. Det kanske mest folkkära exemplet är när han deltog i Filip och Fredriks frågesportstävling “Alla mot alla”. Tittarna förväntade sig sannolikt stordåd från vad man trodde skulle vara en mycket beläst och allmänbildad journalist. Faktum var dock att Janne Josefsson tog väldigt få poäng och åkte ur tv-showen med dunder och brak.

Därför kanske många blev förvånade när Josefsson ställde upp i en annan tävling – Let’s Dance. Danskarriären varade dock inte mer än två veckor, då journalisten tvingades lämna tillsammans med danspartnern Malin Watson. “Det var mördande konkurrens” kommenterade Janne Josefsson nederlaget efteråt enligt Aftonbladet. Han fick dock beröm för sin “pondus” av juryns ordförande Tony Irving.

Vad gör Janne Josefsson 2022?

År 2022 kunde man återigen se profilen från Uppdrag granskning i underhållningsprogram på tv. Den här gången hade Janne Josefsson gett sig in på att delta i Secret Song Service på TV4. Upplägget var dock betydligt snällare än i både Alla mot alla och Let´s Dance. Här blev han istället överraskad av både nära och kära samt artister som han beundrade. Ett varmt program som kan uppskattas av hela familjen. Oavsett om man känner till Josefssons reportage och granskningar eller inte.

För den som vill ha mer aktuella uppdateringar kanske man lätt lockas att leta på sociala medier. Tyvärr riskerar man då att bli besviken. Janne Josefsson är nämligen extremt inaktiv på exempelvis Facebook. Går man in på hans profil ser man att den inte uppdateras mer än att han med flera års mellanrum byter omslagsbild. I skrivande stund står det dock att han är i ett förhållande. Med tanke på att han redan varit gift tre gånger och har barn får man hoppas att vår kära Janne Josefsson den här gången hittat kärleken på riktigt.

Relaterade inlägg